Ogólnie o tradycjcach kulinarnych

ą przetwory mięsne wykonane z jednego kawałka mięsa peklowanego (szynka, baleron, boczek, polędwica). Wędliny i wędzonki dzielą się na: trwałe, które mogą być przechowywane do 6 miesięcy: wędzonki mocno wędzone, suche kiełba

Ogólnie o tradycjcach kulinarnych Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw. Szukasz producenta wędzarni?

O wędlinach:

Wędliny ? przetwory mięsne z surowca rozdrobnionego w naturalnej lub sztucznej osłonce. Wędzonkami są przetwory mięsne wykonane z jednego kawałka mięsa peklowanego (szynka, baleron, boczek, polędwica).

Wędliny i wędzonki dzielą się na:

trwałe, które mogą być przechowywane do 6 miesięcy: wędzonki mocno wędzone, suche kiełbasy, kiełbasy surowe "typu salami";
półtrwałe (średnio rozdrobione), przechowywane do 1 miesiąca w temp 4-6 °C: wędzonki słabo wędzone;

nietrwałe (drobno rozdrobnione), przechowywane w temperaturze 6 °C do kilku dni, zawartość wody może dochodzić w nich do 45%: parówki, wyroby wysoko wydajne.
Do wyrobów wędlin stosuje się odpowiednie surowce: mięso wieprzowe, mięso wołowe, przyprawy, dodatki funkcjonalne, w tym białko sojowe, karagen, błonniki i mieszanki peklujące. Najpierw przeprowadza się peklowanie, następnie rozdrabnianie mięsa w wilku i kutrze, potem mieszanie wędlin: napełnianie osłonek, osadzanie i wędzenie. Później następuje obróbka termiczna: tyndalizacja, pasteryzacja i sterylizacja, po nim ma miejsce obróbka termiczna z udziałem tłuszczu: smażenie, duszenie oraz blanszowanie; na końcu konfekcjonowanie.

Do wyrobu wędlin mięso rozdrobnione na wilku oraz farsz z kutra jest łączony w mieszałce. Podczas mieszania uzyskuje się masę mięsną, jednolitą pod względem spójności, koloru, smaku. Wędliny bez farszu z kutra przygotowywane są wyłączne na mieszałce. Łączą się tu mięso rozdrobnione na wilku, przyprawy oraz wodę.



Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99dliny


Mięso może być jeszcze smaczniejsze!

Każdy z nas codziennie stoi przed rozmaitymi wyborami. To od tego, na co się zdecydujemy, zależy właściwie całe nasze życie. Także i te wybory dokonywane przy półce sklepowej mają wielki wpływ na to, jak się czujemy, bowiem jedzenie przenika do naszego ciała, a więc może je wzmocnić lub osłabić. Z racji tego wspaniale będzie, jeżeli zdecydujemy się na to, co zdrowe i nigdy więcej nie oddamy się pokusie niezdrowego obżarstwa. Okazuje się, że tradycyjnie wyrabiane, wędzone wędliny są nie tylko smaczne, ale także i o niebo lepiej wpływają na nasz organizm niż drugiej kategorii mięso sprzedawane tak często w naszych sklepach, do których chodzimy. Naprawdę warto jest szukać wyłącznie dobrych wędlin i to o nie pytać stojąc przy ladzie. No i to jest bardzo fajne!


Tradycyjne wędzenie w nowej odsłonie

Żyjemy w czasach, kiedy to coraz rzadziej pamięta o tym, że posiłki powinno się wręcz celebrować. Każdy moment spożywania dobrych wędlin może być przepełniony smakiem i zadowoleniem, pod warunkiem, że na naszych stołach gości mięso prawdziwe, uwędzone, pyszne. Nie decydujmy się nigdy więcej na mechanicznie produkowaną żywność, w której brak aromatu i właściwości odżywczych, a wybierając mięso zawsze stawiajmy na to sprawdzone, które pochodzi z tradycyjnych wędzarni, w których kultywuje się starą tradycję wędzenia i przyrządzania mięs. Ceńmy to, co dobre i nie dajmy się przekonywać do podróbek. W końcu mięso powinno nam smakować, powinno mieć swój zapach i powinno sycić, aby móc w pełni zadowolić nasze podniebienia.



© 2019 http://starejuchy.com.pl/